004.jpg

Så här gör du din egen ventilationskontroll


Det är lätt att kontrollera och rengöra ventilationen själv, oavsett om du har ett aggregat från Systemair, Villavent Ventex eller något annat fabrikat. I Vår webbutik /webbutik/ kan du även beställa nya filter och även prenumerera på filter till bl.a Systemair, Villavent, Husqvarna, Ventex m.fl.

Byta filter kan du oftast lätt göra själv. om du har några frågor så är det bara att ringa oss på 020-22 22 00 eller skicka ett meddelande här kontakt

Kontrollfrågor

 1. I alla ventilationsanläggningar med till- och frånluft finns det filter som skall bytas regelbundet

  När bytte du senast?
  a) 6-12 månader sedan
  b) 12-24 månader sedan
  c) mer än 24 månader sedan

 2. I många hus med till- och frånluftsventilation bildas mörka ringar i taket runt tilluftsdonen. Det är små partiklar som fastnar i taket på grund av turbulent luftströmning ur tilluftsdonen. Partiklarna som fastnar kommer inte från ventilationssystemet utan är sådana som flyger omkring i huset.
  Oftast beror detta problem på en felaktigt injusterad anläggning.

 3. I varje anläggning finns en värmeåtervinningskassett, oftast tillverkad av aluminium. I denna återvinns energi ur den varma frånluften. Den återvunna energin överförs genom kassettens aluminiumväggar till den kallare uteluften. För att inte tappa effekt på grund av nedsmutsning bör denna kassett rengöras 2ggr/år.

  När rengjorde du värmeåtervinningskassetten senast?
  a) 3-6 månader sedan
  b) 6-12 månader sedan
  c) mer än 12 månader sedan

 4. I varje rum sitter en ventil (luftdon) i taket eller på väggen. I samtliga "smutsiga" rum (kök, toalett, tvättstuga etc) suger ventilationen ut den förbrukade och smutsiga luften. I övriga rum tillförs ren och frisk uteluft. Varje ventil är inställd för just det rum den sitter i och får inte ändras.

 5. Många aggregat är placerade i köket ovanför spisen. Detta var en mycket vanlig placering under 80-talet. Efter en tid har det hänt att porslin och glas i angränsande skåp har börjat skallra. Ett annat fenomen som uppstått är att det blivit dåligt drag genom spiskåpan.

  Har du problem med skallrande porslin och glas?
  Upplever du att det är dålig fart på utsuget ovanför spisen?

Har du inget av ovanstående problem är det bara att gratulera! Då har du troligtvis en välskött och troligen välfungerande ventilation i ditt hus.

Har du något av ovanstående problem får du här en enkel lista över vad du bör göra.

Åtgärdslista

 1. Byt filter. Vi hjälper dig så att du får rätt filter till din anläggning. Vi kan även erbjuda en filterprenumeration så att du automatiskt får filter hemskickade en eller två ggr/år.

 2. Gör en genomgång av hela anläggningen och kontrollera att du har riktiga flöden. Vi kan hjälpa dig med en genomgång där du får ett protokoll över hur din anläggning mår och även ett åtgärdsförslag.

 3. Rengör värmeväxlarkassetten. Det enklaste sättet är att använda duschslangen och spola igenom kassetten från alla håll med varmvatten.
  Var försiktig så att du inte skadar aluminiumlamellerna.

 4. Om du är osäker på om någon ventil har ändrats -se punkt 2.

 5. Är du lite händig kan du själv börja med att rengöra fläkthjulet på frånluftsfläkten. Använd en matkniv eller kaffesked och skrapa försiktigt varje skovel på fläkthjulet. Avsluta med att borsta med en tandborste. Använd inte vatten eller lösningsmedel då detta kan skada elmotorn.
  Hjälper inte denna åtgärd -se punkt 2.

 6. Är det något du undrar över eller är osäker på?
  Kontakta oss här eller ring 020-22 22 00 så hjälper vi dig!